Onderhoud van AED-apparatuur

dec 22, 2017

Naast de aanschaf van een AED-apparaat is het onderhouden ervan minstens zo belangrijk. De laatste tijd is er – mede door de berichtgeving in de media – een hoop te doen over het onderhoud van AED’s, of eigenlijk het gebrek daarvan. Volgens schattingen is er met 1 op 3 AED’s iets mis. Dat wil niet gelijk zeggen dat het apparaat niet meer functioneert, maar wel dat er dringend onderhoud uitgevoerd dient te worden. Vaak betreft het hier het vervangen van de elektroden en/of de batterij, maar soms is er iets ernstigers aan de hand. Er zijn onlangs bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg gevallen gemeld waarbij de AED niet meer in staat was de noodzakelijke schok toe te dienen, terwijl deze wel nodig was om het leven van een slachtoffer te redden.

Technisch gezien kan in de meeste gevallen het AED-onderhoud prima zelf uitgevoerd worden, maar zijn ook situaties denkbaar waarin een onderhoudscontract weldegelijk voordelen biedt.

Check of het AED-apparaat up-to-date is!